Saammeko esitellä: Raimo Mäenpää, Justinin executive advisor

Olen Raimo Mäenpää ja olin vuoden 2022 kolme ensimmäistä viikkoa Justinilla sekä kuopus että ikäpresidentti. Varmaan arvaatte, kumpi titteli minulla on edelleen.

Olen peruskoulutukseltani radiotekniikan DI, mutta kasvattanut leipäpuutani tietotekniikan parissa jo opiskeluajoilta vuodesta 1985. Alkuvuosina koodasin mittalaiteohjausta ja teknistä laskentaa, sitten vähitellen siirryin enemmän hallinnollisiin ja organisaation kehitystehtäviin.  Joskus 1990-luvulla työnantajan järjestämässä koulutuksessa ihastuin liiketoimintaprosessien kehittämiseen melko perusteellisesti. Sain kipinän hankkia sinänsä mielenkiintoisen teknisen näkökulman ympärille laajempaa viitekehystä ja suoritin lopulta myös liikkeenjohdon MBA-tutkinnon. Ehkä enemmänkin olisi pitänyt opiskella, sillä pisin yksittäinen työtehtäväni, lähes 14 vuotta tietohallintojohtajana laajassa ja monitahoisessa organisaatiossa, olisi luultavasti hyötynyt opinnoista vielä psykologiassa, oikeustieteessä, historiassa ja sotatieteissäkin. Välillä teologiakin tuntui tarpeelliselta. Muodolliset tutkinnot saivat kuitenkin jäädä ja niiden tilkkeeksi tuli rajallisempia alan täsmäopintoja, kuten ITIL, Togaf ja CObIT. Viitekehyksistä onkin ollut paljon hyötyä, palvelijana vaan ei pomona.

Päädyin Justinille hieman erilaisen polun kautta. Ajattelin päättäessäni viimeisintä pitkää ja ajoittain aika raskaaltakin tuntunutta työsuhdetta, että en enää tarvitse päivähoitopaikkaa vaan käyn pitämään väliin jääneitä vuorottelu- ja sapattivapaita. Se toinen vaihtoehto, tehdä sitä kuuluisaa ”jotain aivan muuta”, tuli kuitenkin vastaan aika nopeasti pitkäaikaisen tutun kautta. Hänen kehotuksestaan kävin tutustumaan Justinin kotisivuihin ja toimintaan. Ajatus erilaisesta tulokulmasta sinänsä hyvin tutussa ja edelleen kiinnostavassa toimintakentässä alkoi viehättää. Kun sitten päädyin juttusille Janin ja Akin kanssa, löytyi yhteinen sävel aika nopeasti. Justinin arvot resonoivat omieni kanssa, ajattelu oli realistista ja työsuhteen odotuksetkin vaikuttivat varsin symmetrisiltä. Mitäpä siinä sitten muuta – aloitin vuoden alusta työt Executive Advisor -nimikkeellä.

Nämä ensimmäiset viikot uudessa työpaikassa ovat olleet odotetusti opiskelu- ja tutustumispainotteisia, mielenkiintoisia ja virkistäviäkin. Pitkän vapaan jälkeen pensselissä oli vähän santaa mutta se karisi parissa päivässä. Tittelini kuulostaa aika juhlalliselta, koen itse olevani ns. vanhempi tieteenharjoittaja, joka voi perustaa näkemyksensä opiskellun ohella myös omaan kokemuspohjaan. Pidän siitä, että meillä saa ajatella ja testata ajatuksiaan rennosti kenenkään närkästymättä. On puhuttelevaa, miten pienessä yrityksessä on hurjasti osaamista, jonka kasvattamista myös arvostetaan. Mailaa ei puristeta kuitenkaan liikaa, vaikka asioihin ja asiakkaisiin suhtaudutaan vakavasti. Rehellinen ja realistinen suhtautuminen sopii kaltaiselleni luonnontieteellistä lähestymistä suosivalle.

Pääsen työssäni rakentamaan nuoren ja tuoreen yrityksen palveluita. Tuon Justinin tarjontaan lisää yritysjohdon näkökulmaa ja toivottavasti pääsen pian myös auttamaan asiakkaitamme näiden matkalla kohti parempaa palvelua omille asiakkailleen. Palvelua on lopulta kaikkialla, vaikka sitä ei palveluksi aina tunnistetakaan.

Julkaistu 18.02.2022

Aiheeseen liittyvää sisältöä