Palvelutehtaan tarinoita, osa 5/5: THE asiantuntija. CMDB, faktat, tekniikka.

Jos edellinen osa Kehitysosaston Arto Jobisesta jäi lukematta, pääset palaamaan tästä.


Ja näin olemme saaneet kertomuksemme päätökseen! Palvelutehtaan tarinoiden viimeinen osa vie meidät kellarikerrokseen tapaamaan Virtasta, THE asiantuntijaa.

– Virtanen.

– Moi Virtanen, Artsi täältä yläkerrasta moiqquu! Mitä jäbäleissonille kuuluu?

– Hyvää, kuinka voin auttaa?

No joo tota kato… Edi, siis Rosberg-Hilström soitti mulle, kun Nyyssöne oli soittanut sille, että B-C-D-m-D-B:ssä on vika ja laskut ei niinku lähe. Ollenkaan. Et sä kun oot tollane, tollane asiantuntija, niin voisit sä kato kattoo vähän, et mistä tässä on kyse?

– Tarkoititko CMDB:tä?

– Joo, just niinhän mä just sanoin!

– Ja mikä se vika on?

– No laskut ei niinku lähe, ollenkaan.

– Mikä ympäristö on kyseessä?

– Mistä mä sen tietäisin, mä olen palveluiden kehittäjä enkä mikään insinööri! Miksi niitä ympäristöjä pitää olla monta?

– No yritysostojen yhteydessä on aina jokaisesta sulautetusta yrityksestä tullut niiden omat työkalut mukana.

– No pitäskö ne sitten yhdistää, ettei näitä ongelmia olisi?

– Projektia ehdotettiin, mutta teidän asiakaskeskeisen palveluviestinnän edistyshanke ajoi ohi ja projekti siirrettiin tuonnemmaksi.

– Hmph….

– Tässä katsoin samalla koneelta ja ainakin kapasiteettipalveluiden CMDB näyttäisi toimivan kyllä normaalisti?

– Jaajaa, Edi taisi mainita jotain palvelimista, että olisko kyse sitten niistä.

– Jos viittaat palvelinten tietoihin, ne eivät ole vielä ajantasalla.

– Mitä helvettiä, miten se on mahdollista, sehän on tietokanta!

– [Raskas huokaus] Siellä on kyllä paikka, missä tietoja voidaan ylläpitää, mutta olit itse mukana päättämässä, että ensimmäisellä kvartaalilla tehdään nettisivujen ulkoasun uudistus, ja palvelutietojen laadunparannusprojekti siirrettiin syksylle. Eli tietojen ylläpidosta ei vastaa kukaan.

– Ai se liittyy tähän keissiin!

– Jepjep.

– No… miksei kukaan ole tehnyt asialla mitään?

– No minä vastaan tästä CMDB -työkalun kehityksestä ja ylläpidosta, en prosessien kehittämisestä.

– No, no kuka sitten…

– Taitaa olla teidän osaston vastuulla?

– Haloo? Artsi!? Haloo?

Arto soitti seuraavaksi Rosberg-Hilströmille ja kertoi, että koska tuotanto ei ole tehnyt hommiaan, pitää jonkun kerätä laskutustiedot käsin. Rosberg-Hilström soitti Talousosaston Nyyssöselle ja sanoi, että koska tuotanto ja kehitysosasto olivat mokanneet, piti nyt järjestää laskutustietojen keräily käsin. Nyyssönen soitti tuotantoon ja kertoi, että koska myynti, kehitysosasto ja tuotanto eivät olleet tehneet hommiaan, piti laskutustiedot kerätä – vaikka käsin ja yösydännä. Tuotantojohtaja kokosi tiimin viikonlopuksi ylitöihin, jossa kaikille osallistujille tilattiin pizzaa ja limonaadia firman piikkiin. Kaikilla oli tosi hyvä tekemisen meininki ja kaikille maksettiin työehtosopimuksen mukaiset ylityölisät. Viikonlopun jälkeen tiedot oli kerätty ja Nyyssönen pääsi laskuttamaan asiakkaita. Asiakkaan yhteyshenkilöille toimitettiin herkkukorit ja shampanjaa linnunmaidon asemesta. Palvelutehtaan intranetissä julkaistiin uutinen, jossa kiitettiin laskutusongelman ratkaisun parissa työskennelleitä työntekijöitä huikeasta venymisestä.

Toimitusjohtaja Rosberg-Hilström ottaa mielellään vastaan vinkkejä hyvistä sähköurakointiyrityksistä.

Tarina oli fiktiivinen mutta saattaa vastata todellisuutta joltain osin, joissakin organisaatioissa. Jos haluat tietää, miten asiat sujuisivat niin kuin Strömsössä, tutustu Justinin Muotoilevan palvelunhallinnan käsikirjaan sekä palveluihin ja koulutuksiin!

P.S. Sähköurakointiin liittyvät asiat joudut etsimään muualta.


Julkaistu 18.06.2021

Aiheeseen liittyvää sisältöä