Kolme vuotta Justinin riveissä: joustoa opinnoissa, ja paljon monipuolisia työtehtäviä

Sampo Rapeli tuli Justinille kolme vuotta sitten tekemään tuotekehitystä ja tutkimaan ideoiden toteutuskelpoisuutta. Tänä syksynä Sampo siirtyi uusien asioiden pariin Justinin ulkopuolelle. Mitä Justin-vuosista jäi käteen? 

Sampo Rapelin uratarina kulki kolmen vuoden polun harjoittelijaroolista eteenpäin. Käytännössä Product Development Traineen päivät täyttyivät mm. käyttäjähaastatteluista, prototypoinnista, toiminnallisuuksien mockup-videoiden tekemisestä, sovellusarkkitehtuurin suunnittelusta ja kilpailija-analyyseistä. 

Osa Sampon tehtävistä oli projektiluontoisia, osa pidempiaikaisia, jatkuvia prosesseja kuten verkkokaupan ja nettisivujen tuki, ylläpito ja kehitys. Sampo oli mukana myös Justinin Future Talent -ohjelman kehittämisessä.  

“Yksi mielenkiintoisimpia ja hauskimpia Justin-projekteja oli Simulaatiopelin web-pohjaisen sovelluksen suunnittelu ja toteutus. Siinä pääsi soveltamaan oppeja sovelluskehitykseen ja -arkkitehtuuriin liittyen. Aihealue oli myös tuttu, sillä olin ollut vetämässä Simulaatiopeliä ja huomannut kehittämisen mahdollisuuksia.”

Sampo osallistui myös erilaisiin asiakastoimeksiantoihin. – Niissä pärjääminen tuntui tietysti hyvältä ja samalla oppi paljon lisää esimerkiksi prosesseista ja niiden kuvaamisesta, hän toteaa.  

Opiskelun ja työn yhdistäminen voi joskus olla hankalaa. Sampo kertoo, että opiskelu rajoitti työhön käytettävää tuntimäärää viikkotasolla, ja vaikutti myös siihen, millaisia tehtäviä oli mahdollista tehdä.

“Justinilla tuntui olevan paljon minulle sopivaa tekemistä työlistalla. Ideoita oli enemmän kuin aikaa toteuttaa, eli tekeminen ei loppunut kesken” hän toteaa. 

Jousto opintojen suhteen oli parasta  

Kun Sampolta kysyttiin, millaista Justinilla oli olla töissä, vastausta ei tarvinnut kauaa miettiä.   

“Jousto opintojen suhteen on ollut ihan ykkönen. En ole kuullut, että missään muualla olisi työntekijällä ollut näin paljon valinnanvaraa sen suhteen, paljonko tällä viikolla tekee töitä.” 

Sampo viittaa myös Justinin arvoihin. Justinilla on aina muistutettu, että koulu on ykkösprioriteetti töiden näkökulmasta. Tämä ei ole itsestäänselvyys, ja vaikka Sampo tiesikin firman kannustavan opiskeluun, oli tämän muistutuksen kuuleminen säännöllisesti arvokasta, hän kiittää. 

Opiskelu informaatioverkostojen koulutusohjelmassa liittyi välillä vähemmän, välillä aivan täysin Justin-työhön. Kandin aihe liittyi töihin ja sen kirjoittamiseen sai käyttää työaikaa. 

Sampo nostaa esille myös pienen firman mutkattoman hierarkian.

Työskentely pienessä firmassa on monilta osin ollut todella erilaista kuin isossa yrityksessä. Kaikki työntekijät esimerkiksi ovat mukana suunnittelemassa firman strategiaa, ja toimitusjohtajan juttusille pääsee helposti. Varsinkin kun istuimme toimistolla usein vastapäätä toisiamme” Sampo naurahtaa.  

Mitä siis seuraavaksi? 

Sampo kertoo myös jatkosuunnitelmistaan Justin-uran jälkeen: 

“Opiskelen Information Networks -maisteriohjelmassa Aalto-yliopistossa. Työmielessä nyt on aika kokeilla sellaisia asioita, joita on tarjolla muualla. Justin-vuosista on jäänyt paljon käteen, ja työtehtävät Justinilla olivat todella monipuolisia. Informaatioverkostojen koulutusohjelman kaikki tärkeimmät osa-alueet (teknologia, liiketoiminta, ihmiset, design, etiikka) ovatkin tulleet Justin-töissä vastaan.” 

Lisää Sampon fiiliksistä Justinilla työskentelystä voit katsoa aiemmin julkaistusta videosta:

Julkaistu 24.09.2023

Aiheeseen liittyvää sisältöä