Monipuolisia työtehtäviä konseptisuunnittelun parissa – Justinin kesä Sampon silmin

Tällä kertaa blogivuorossa on Justinin kesävahvistus Sampo Rapeli. Sampolla on taustalla kaksi vuotta opintoja Aalto-yliopistossa ja tässä blogissa hän kirjoittaa kesän kokemuksistaan Justinilla palvelunhallinnan maailmassa.

Sampo töissä

Moi! Olen viettänyt kesäni harjoittelijana Justinilla ja pian opinnot kutsuvat takaisin Aaltoon osa-aikaisten töiden ohella. Yleisellä tasolla työtehtäväni kesän ajalle on yksinkertainen: uuden palvelunhallinnan tuoteidean jatkojalostaminen. Käytännön tehtäviä tähän liittyen on tietysti paljon erilaisia. Olemmekin yhdessä muiden justineerien kanssa käyttäneet paljon aikaa ymmärtääksemme ratkaistavan ongelman ja mahdolliset ratkaisuvaihtoehdot paremmin.

Heti kesäkuussa selvitin palvelunhallinnan nykytilaa eri organisaatioissa haastattelemalla usean suuren suomalaisen yrityksen palvelunhallinnasta vastaavia ammattilaisia. Justinilla kevään aikana laadittu tuoteidean kuvaus auttoi saamaan kuvan siitä, millaista ideaa lähdetään kehittämään. Kesän aikana olen osallistunut palvelun graafisen ilmeen miettimiseen sekä valmistanut prototyyppejä ja suunnitellut käyttöliittymiä. Vaikka palvelunhallinta oli minulle alueena täysin vieras ennen töiden aloittamista, olen päässyt hyvin vauhtiin. Tässä Muotoilevan palvelunhallinnan käsikirja on ollut suureksi avuksi, puhumattakaan monista keskusteluista Justinin asiantuntijoiden kanssa. Aiemmin mainitsemani haastattelut ovat myös auttaneet hahmottamaan, miten palvelunhallintaa toteutetaan eri organisaatiossa ja mitä kaikkea palveluiden tuottamiseen voi liittyäkään.

Minut on kesän aikana yllättänyt, miten hyvin työ ja opinnot tukevat toisiaan. Pääaineeni on informaatioverkostot, joka on yhdistelmä tietotekniikkaa, tuotantotaloutta ja ihmistieteitä. Tämä yhdistelmä on tukenut erinomaisesti kesätyöprojektia, jossa tarkoitus on saada jalostettua konsepti ideasta tuotteeksi – tai huomata, ettei ideaa kannatakaan lähteä viemään eteenpäin. Opinnoista tutut aiheet, kuten tietokannat, tuotantotalous ja ihmiskeskeinen suunnittelu, ovat auttaneet projektissa sekä palvelunhallinnan aihealueen ymmärtämisessä ylipäätään.

Mielenkiintoisten työtehtävien lisäksi käytännön asiat ovat sujuneet oikein hyvin, ja kesällä olen päässyt lomailemaankin. Työkalut ovat asianmukaiset ja työt saa tehdä silloin ja siellä missä itselle parhaiten sopii, myös Leppävaaran toimistolla lyhyen pyörämatkan päässä kotikonttorilta.Apua olen saanut aina tarvittaessa, eikä missään vaiheessa ole tarvinnut jäädä yksin töiden tai ongelmien kanssa. Toisaalta työskentely on ollut hyvin itsenäistä, ja koen, että työn sisältöön on päässyt itse vaikuttamaan. Työaikaa on myös mahdollista käyttää omiin aktiviteetteihin, ja olenkin opetellut uusia taitoja esimerkiksi verkkokehitykseen liittyen. Esimerkkinä perehdytyksestä ja koulutuksesta mainittakoon palvelunhallintaankin sopivan ServiceNow-alustan Certified System Administrator -sertifikaatti, jonka suoritin.

Kesä on pitänyt sisällään varsin monipuolisesti erilaisia, mielenkiintoisia työtehtäviä, jotka toisaalta liittyvät myös vahvasti yhteen. Toivottavasti konseptimme ottaa tuulta alleen ja pääsen myöhemmin kertomaan siitä teille lisää sekä kertomaan tarkemmin matkastamme ideasta kohti valmista tuotetta.

Julkaistu 13.08.2020

Sampo Rapeli

Junior Consultant, Partner sr@justin.fi Lue henkilöesittely

Aiheeseen liittyvää sisältöä